Kavos aparatas – tai kasdienį kavos ruošimą palengvinantis prietaisas. Be kavos aparato tiesiog neįmanoma įsivaizduoti darbo biuruose. Tačiau vis dažniau gardžia kava žmonės mėgaujasi ir namuose. Taigi kavos aparatus šiandien populiaru skirstyti į dvi linijas, priklausomai nuo funkcionalumo: namų ir profesionaliąją. Tiek viena, tiek ir kita linija jums galės pasiūlyti tradiciniu būdu kavai ruošti skirtus, tirpiosios kavos aparatus, aparatus su filtrais, kapuslinius, automatinius kavos aparatus. Beje, prie profesionalios linijos priskiriami ir kavos aparatai su išankstinio mokėjimo funkcija, t. y. statomi ten, kur didelis žmonių srautas.
Trys pagrindiniai pasirinkimo kriterijai
Prieš įsigydami kavos aparatą, turite apgalvoti 3 svarbius dalykus. Pirma, kokius konkrečiai gėrimus kavos aparatu ketinate ruošti? Ar naudosite įprastą pieną, o gal jūsų atveju patogesnis pieno miltelių vartojimas? O gal apskritai namie ar kolektyve nėra baltos kavos mėgėjų ir visi gers tik espresso kavą?
Antra, kiek puodelių kavos aparatas kasdien turės paruošti? Yra ir tokių kavos aparatų, kurie per dieną negali paruošti daugiau kaip 5-ių kavos puodelių. O jei jūs kasdien kavos aparatą naudosite didesniu nei techninėse charakteristikose nurodytu pajėgumu, labai tikėtina, kad kavos aparato tarnavimo laikas paprasčiausiai sutrumpės. Kartais, perkant kavos aparatą, neapgalvojama, kokios aparate sumontuotos talpos vandeniui, maltoms kavos pupelėms ir tirščiams. Jei kavos aparatą su mažomis talpomis turėsite namuose, viskas gerai – tai padės užtikrinti švarą ir higieną. Tačiau biure, kur kavos išgeriama dideliais kiekiais, mažos talpos yra labai didelis trūkumas, nes kažkam nuolat reikės pasirūpinti, kad aparate netrūktų vandens, kad būtų papildytos kavos atsargos ir išvalyti tirščiai.
Trečia, reikia apsvarstyti, kas prižiūrės kavos aparatą. Jau minėjome, kad kavos aparatai, į kuriuos pilamas šviežias pienas, turi būti valomi kiekvieną dieną, antraip tikrai nepavyks pasimėgauti gėrimais su pieno puta. Dažnai kavos aparatus aptarnaujančios įmonės sulaukia klientų, besiskundžiančių, kad sugedo kavos aparatas, skambučių. Tačiau dažniausiai aparatai būna ne sugedę, tačiau pamiršus išvalyti tiesiog užsikemša plakimo sistemos mechanizmas. Įsigijus kavos aparatą, reikėtų paskirsti už jo valymą atsakingą asmenį, nes kai šis darbas tenka visiems, jis tuo pačiu nepriskiriamas niekam. Galima sudaryti kavos aparato valymo grafiką ar dar paprasčiau – valymą paskirti valytojai ar valymo kompanijai, kuri biurui teikia valymo paslaugas.
Vandens kaitinimo funkcija
Ekspertai nepataria per daug dėmesio kreipti į kavos aparatų dizainą: daug svarbesnis yra aparato funkcionalumas. Visų pirma, gamindami kavą namuose, ją tiesiog užpilame verdančiu vandeniu ir per daug nesukame sau galvos. Tačiau toli gražu ne visi žino, kad kavą plikyti reikia 86-96 laipsnių karštumo vandeniu, idealiausia – 92 laipsnių. Yra net ir tokių kavos aparatų, kurie vandenį pakaitina iki trijų lygių temperatūros – žemos, vidutinės ir aukštos. Bet visgi geriausiai, kai aparatas vandenį iki reikiamos temperatūros pakaitina automatiškai.
Kiek rupios turėtų būti pupelės?
Kiek rupiai sumaltos pupelės, lemia kavos aromatą ir skonį. Tačiau šį faktą taip pat žino tik dalis kavos aparatų savininkų. Tarkime, jei pati kava rūgštoko skonio, gėrimas bus švelnesnis, jai kavą sumalsite smulkiai. Siekiant išgauti kokybišką espreso kavą, taip pat prireiks labai smulkiai maltų pupelių. Geri kavos aparatai turi netgi du malūnus, kavą padedančius sumalti skirtingu rupumu.
Kiek kavos reikėtų dėti?
Kavos skonis puikiausiai atsiskleis tik tinkamai nustačius kavos ir vandens santykį. Kavos pupeliių puodeliui paruošti reikia vidutiniškai nuo 5 iki 10 gramų. Taip pat galima pasirinkti, kiek stipri kava turėtų būti.