Šiais laikais, dažnas žmogus yra itin išrankus maistui. Šią, savotišką ydą lėmė perkrautos maisto parduotuvių lentynos ir didelė maisto pasiūla. Ūkiuose auginami gyvuliai negali pasigirti itin plačiu, maisto įvairovės pasirinkimu. Tačiau jie tikrai turi išlavintus skonio receptorius ir iš tolo vengia nekokybiškų, gardžiu kvapu ir skoniu nepasižyminčių gardėsių. Beveik visos, žemės ūkio bendrovės užsiima siloso gamyba. Silosas yra vienas pagrindinių, vertingų maisto šaltinių skirtų galvijams tiek žiemą, tiek vasarą. Tad jo paruošimui ir kokybei būtina skirti ypatingą dėmesį. Kitu atveju, gyvūnai negaus reikiamų medžiagų arba tiesiog, juo nesigardžiuos.
Visų pirma, siloso gamyba – visiems žinomas, bet ne toks jau paprastas procesas, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Siloso gamyba, jo sandėliavimas reikalauja specializuotų žinių apie biocheminius fermentacijos procesus ir ne tik. Kokybiško siloso gamybos sėkmę, aukštą pašaro energijos lygį lemia įvairūs veiksniai. Tinkamai naudojama technika, tikslus darbo proceso organizavimas, kokybiškos, reikalavimus atitinkančios saugyklos – tai tik maža dalis veiksnių, lemiančių aukštą, siloso kokybę.
Silosą galima gaminti iš įvairių augalų, žolių. Vis labiau populiarėjanti yra siloso gamyba iš kukurūzų. Taip pat silosas gaminamas iš saulėgrąžų, daugiamečių ir vienmečių žolių, pupų ir avižų mišinio, pašarinių šakniavaisių ir jų lapų, bei kitų, siloso gamybai patrauklių augalų. Siloso pašarinė vertė priklauso ne tik nuo augalų rūšies. Siloso gamybos technologija ir laikymo sąlygos – turi ypatingos reikšmės pašarinei vertei. Tad kokybiškos, augalo rūšies pasirinkimas tikrai nėra lemiamas veiksnys, garantuojantis gerus, siloso rezultatus.
Struktūra, spalva ir kvapas – pagrindiniai rodikliai, kuriais vertinama siloso kokybė. Tamsiai ruda ar juoda siloso spalva yra akivaizdžiai, plika akimi matomi, pavojaus ženklai. Geros kokybės silosas dažniausiai yra žalsvos, gelsvos ar pilkos spalvos. Dar viena, netinkamo siloso savybė, kurią užuodžia ir galvijai – nemalonus kvapas. Sugedęs silosas akimirksniu apdovanoja aitraus prakaito, ar ne pačios pirmos jaunystės, silkės kvapu. Jei silosas yra geras, jis dažniausiai skleidžia malonų, pieno rūgšties kvapą. Ranka palietus kokybišką silosą, po kelių minučių ant rankos nelieka jokių, pašalinio kvapo pėdsakų. Gyvuliai yra pagrindiniai siloso vertintojai. Jeigu galvijas neėda arba blogai ėda silosą – tai pagrindinis ženklas, jog silosas nepasižymi gera kokybe.
Norint darbus atlikti sėkmingai ir pateikti savo galvijams kokybišką pašarą būtina tiksliai žinoti siloso gamybos darbų planą ir jo laikytis. Tinkamai pasirinktas augalų pjūties laikas, taisyklingas vytinimas ir susmulkinimas, tinkamai paruošti darbo įrankiai ir saugyklos, tikslingas darbo paskirstymas ir jo organizavimas – itin svarbūs veiksniai, be kurių, sėkminga siloso gamyba tampa neįkandamu iššūkiu. Jeigu nesate siloso gamybos ekspertas, protingiausias sprendimas – konsultacija su šios srities profesionalais. Jeigu tiksliai žinosite darbų seką ir kryptingai jos laikysitės, siloso gamyba taps paprasta, lengvai įveikiama užduotimi.